Fotografies guanyadores del concurs fotogràfic d'Instagram "Captura la pedra seca santmartinenca"

Dilluns, 7 de desembre de 2020

COL·LABORAxPAISATGE va impulsar la Setmana de la Pedra Seca, un esdeveniment per a promoure i posar en valor la pedra seca, i commemorar el seu 2n aniversari com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Des de l’Ajuntament, per tal de sumar Sant Martí Sesgueioles a la iniciativa, es va organitzar un concurs fotogràfic a Instagram “Captura la pedra seca santmartinenca; una acció que permetrà crear un inventari de les construccions de pedra seca que coneixem.

El passat 30 de novembre va finalitzar el concurs, i un jurat va escollir les tres millors fotografies, les més artístiques, originals i boniques. En joc estaven tres xecs de 100, 75 i 50€ respectivament, per gastar als comerços del municipi.

 

A continuació s'exposen les fotografies guanyadores, amb les valoracions del jurat. Gràcies per la participació de tothom i felicitats a les tres persones guanyadores.

1r PREMI, DE @JLLORENS - Barraca de pedra seca, amb volta de canó -

Significat: De dins a fora. Aquesta imatge transmet que més enllà del que veiem des de fora, hi ha un món interior. La pedra seca no només són murs i pedres posades d’una determinada manera sinó que és tot sistema complex de treball i una mirada precisa d’entendre el territori, des de l’ecologia i el benestar… Cada ombra que crea les construccions de pedra seca és un refugi per a les persones i els animals… La pedra seca crea hàbitats i construeix paisatges a dins i a fora.

Composició: El contrast entre la llum que entra per l’obertura exterior amb la foscor interior, és molt suggerent i alhora alineat amb el significat dins-fora que la imatge transmet. El punt de fuga central, on l’encadellat de les voltes condueix al mateix punt d’entrada de llum.

2n PREMI, DE @RAMONSALAZAR2531- Terrasses de pedra seca engolides pel bosc -

Significat: Reflecteix com els canvis en l’explotació econòmica del territori tenen conseqüències directes en els nostres paisatges. L’abandonament de les terrasses de cultiu de la vinya ha donat pas al creixement d’altres especies vegetals que han acabat desdibuixant i fent desaparèixer un patrimoni cultural de gran valor. Aquesta imatge ens recorda la responsabilitat que tenim en cada decisió que prenem i que mai es tard per preservar allò que ens representa.

Composició: És molt interessant el joc que creen les horitzontals trencades dels murs amb les verticalitats dels troncs.

3r PREMI, DE @PILARTORT  - Un dels tants pous dels Horts d'en Gomà - 

Significat: Aquesta imatge aglutina aquells valors amb els que majoritàriament s’identifica Sant Martí: horts, pous i corrioles, i el campanar separat de l’església. Però alhora, el detall amb el que s’ha captat la imatge del pou, posa de relleu totes les dinàmiques “tranformadores” que han patit aquests elements tant representatius del nostre poble. Totxanes en lloc de pedra, piles d’aigua laterals de formigó en brut, capçades de les pilastres formigonades i la tradicional travessa de fusta substituïda per una bigueta metàl·lica amb “ganxo” inclòs. Aquesta imatge transmet l’oportunitat que ens donen aquestes construccions que es resisteixen a desaparèixer, oportunitat per redefinir i preservar la nostra identitat col·lectiva.

Composició: La imatge posa molt èmfasis en la centralitat amb l’eix del campanar molt clar. Una quasi simetria que sembla “penjar” el campanar de la biga del pou. L’enfoc del primer pla deixa clar el tema principal del concurs: la pedra seca, però no oblida el lloc, Sant Martí Sesgueioles, que apareix difuminat en el campanar de fons.

Darrera actualització: 5.12.2020 | 12:48