Inici
Mida text:  Augmentar el zoom Restaurar el zoom Augmentar el zoom   no estils / v.mòbils

Història

Vista general de Sant Martí Sesgueioles
Al cim del Puig – que actualment parteix la via del tren- hi havia hagut la fortalesa. En temps de la Reconquesta, el castell va aglutinar al seu entorn el poble de Sant Martí, que abans ocupava el pla anomenat “Les Vilasses ”, emplaçat vers l'actual camí de les violes.

El rei Jaume I concedí, l'any 1245, el turó del Puig en franquesa perpètua als seus habitants per a que hi construïssin la nova vila, a l'ampar del castell.

Les Vilasses ” –franquesa del rei Pere I- i “el Puig ” constituïren el terme de Sant Martí, el qual, des de 1392, absorbí el del veí poble de Vilallonga, avui desaparegut.


Campanar de Sant Martí Sesgueioles. Mecanisme del rellotge
El campanar de l'antiga i desapareguda església de Sant Martí, a mig pendent del Puig, obra del s. XVI, encara té les campanes i la curiosa maquinària del rellotge que figura a la façana. Aquest campanar no té església.

Una de les coses curioses és que l'església i el campanar no són al mateix lloc. Tenim un campanar sense església i una església sense campanar. A finals del segle XVIII, degut a l'empenta tèxtil que portà el poble a l'expansió urbana de l'altra banda del riu, hom emprengué la construcció de la nova, imponent església, bo i aprofitant les pedres de l'antiga, per això el campanar ha quedat sol, dominant tota la vila.

L'església parroquial del s. XVIII és barroca neoclàssica, amb una imatge de Sant Miquel, que prové de l'església aixecada el s. XVI.

Capella de Sant Valentí de Villalonga
A prop de Sant Martí hi ha la Capella de sant Valentí de Vilallonga , edifici del s. XVII-XVIII. Queden restes de l'àbsida romana i, a prop d'allà, d'algunes tombes antropomorfes.

Existeix un gran arxiu documental del poble gràcies al treball realitzat per l'erudit Francesc Mirambell (1761- 1823), mossèn de la població, que va guardar un munt de documents, notes, i arxius.


Sant Martí Sesgueioles · NIF P0822800I
Plaça de l’Ajuntament, s/n. · 08282 Sant Martí Sesgueioles · T. 93 868 11 22 · F. -
Diputació de Barcelona