L’observatori astronòmic de Sant Martí Sesgueioles detecta la possible caiguda d’un meteorit a Osca

Dijous, 20 de gener de 2022

L’observatori astronòmic de Sant Martí Sesgueioles (UMA/SMA/F.Grau), conjuntament amb altres quatre estacions de la Xarxa de la Universitat de Màlaga i de la Societat Malaguenya d’Astronomia, concretament per la d’Àger (UMA/SMA/J.L.Salto), Masquefa (UMA/SMA/E.Reina), Cabrils (UMA/SMA/R.Naves) i Mataró (UMA/SMA/J.Lopesino), van detectar dissabte 15 de gener, la caiguda d’un bòlid al Pirineu, concretament al nord de la província d’Osca.

El bòlid, que podia haver estat provocat per un meteorit, va començar a ser visible a 64 km d’alçada en el límit entre les províncies de Lleida i Osca. Es va desplaçar 36 km en direcció sub-oest, a una velocitat mitjana de 45.700 km per hora. Pel càlcul de l’òrbita, es considera que forma part d’un asteroide.

Observatori astronòmic UMA/SMA/F.Grau de Sant Martí Sesgueioles

L’observatori astronòmic UMA/SMA/F.Grau de Sant Martí Sesgueioles està coordinat per Ferran Grau, enginyer informàtic de sistemes i astrònom amateur. Des del seu Observatori privat de ca l’Ou, situat a Sant Martí Sesgueioles, es centra principalment en l’observació de Exoplanetes (planetes que giren al voltant d’altres estrelles fora del sistema solar). La seva tasca la fa en col·laboració activa amb la base de dades ETD, el programa TESS de la NASA, ExoClock de la ESA i amb investigadors de diferents universitats.

Fruit d'aquest treball és coautor d'articles a revistes científiques de prestigi internacional, incloent la participació en el descobriment d’una nana marró i multitud d’estrelles variables mentre intentava trobar un nou exoplaneta. També és autor del llibre "Observación de Exoplanetas" (Editorial Marcombo), que es converteix en una referencia imprescindible per tot aquell aficionat que vol millorar o iniciar les seves observacions d’exoplanetes i col·laborar amb astrònoms professionals.

Darrera actualització: 20.01.2022 | 08:38