Els safaretjos

L'obra fou construïda pels voltants de l'any 1950 quan el poble estava mancat de rentadors. No oblidem que, en aquella època, no es coneixien les rentadores automàtiques i s'havia d'anar a rentar la roba al torrent quan hi baixava aigua. Si no, no quedava més remei que anar a rentar a la pica de l'hort, i qui no en tenia, caminar un parell de quilòmetres i arribar-se al Molí de la Roda.

Des d'un punt de vista tècnic, va ésser una obra d'enginy molt simple. Es va fer un mur soterrat de contenció, a la zona dels horts, al torrent de La Guàrdia. L'embassament d'aigua interior que es va acumulant, en arribar a un determinat nivell, es recull a una simple canonada que porta l'aigua d'una manera natural fins als safaretjos; per tant, no hi ha cap despesa d'energia. Així també funciona la “Font del Metro”, de la plaça Emili Donadeu.

Se'n diuen “Els safaretjos”, en plural, perquè n'hi ha dos: el de rentar la roba més bruta i el d'esbandir-la. Llavors les dones tenien l'obligació de netejar-los, aproximadament una vegada per setmana, de la qual cosa en deien escurar-los. 

Actualment els safaretjos estan rehabilitats i s'ha creat un espai de jardinet. 

C/ Pati 14 - 08282 Sant Martí Sesgueioles - Barcelona (Catalunya)
Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 9.09.2020 | 09:33